Presentation av Isi


Det är förenat med en viss förskräckelse som jag har börjat inse att jag passerat pensionsåret med marginal!!!
I hela mitt vuxna liv har jag ägnat mig åt djurhantering med bordercollies och de första tre vallhundar jag har haft förmånen att jobba med hette Park, Tessan och Rita. De ägdes av Stockholms stad som dessutom hade en fårbesättning som omfattade ca 250 tackor, i folkmun kallades de ”Kungens Får” och marschen från vinterförläggningen i Åkeshov till Gärdet blev en populär begivenhet och faktiskt omskriven internationellt. Vi utgick från Åkeshov vid midnatt och var framme vid sextiden på morgonen. Lagom kul att valla fåren på dagen sen. Jag var rätt sömnig framåt eftermiddagen och fåren var mycket stillsamma…. Av flera skäl. För mig har arbetet med djuren alltid varit det primära och hundarna har alltid varit medlet för att göra hanteringen uthärdlig. Så var det 1964 när jag började arbeta som herde på Gärdet och så är det idag när jag jobbar med vår egen besättning här på Källebacken.

Jag har också haft förmånen att ha fått någon form av talang, vad gäller hantering av får med hund, samt haft lyckan och uppenbarligen förmågan att uppfostra och utveckla bra vallhundar. Några av dem blev de bästa vi hade i landet faktiskt.
Och på den vägen är det, vi tränar, tävlar och föder upp vallhundar och endast det bästa satsar vi på. Vi, det är väl som de flesta vet min fru Ann och sonen Nils (den enda av våra totalt fem ungar som tycker att får och vallhundar är kul).
Som domare och instruktör har jag verkat sedan tidigt sjuttiotal och jag tycker fortfarande att bland det roligaste är just att döma LP-ÖK och få se alla nya hundar och ingenting gläder mig så mycket som att se våra elever lyckas på tävlingar. Det är ett bra kvitto på våra ansträngningar. En för mig viktig bit är den internationella jämförelsen. Sedan mitten av 70-talet har jag regelbundet besökt Skottland för att få inspiration, lära mig saker, hålla koll på vallhundsutvecklingen. Vi importerar regelbundet hundar av bästa stam, hundar som vi tror skall passa. Vi har bra kontakter som inte dagtingar med kvalité och vi köper av folk som vi känt i ett antal år, personliga vänner som vi umgås med.Mitt liv i vallhunds- och fårvärlden har gett mig ett antal upplevelser, erfarenheter, vänner (och för all del en och annan ovän). Det vill jag tacka mina fyrfota jobbarkompisar för. För mig är vallhundstävlingarna fest, då träffas vi, snackar, jämför, retas, tröstar och berömmer.
Det gäller att ha kul, även om det blir motigt på banan ibland .


Isi