Hundarna


Sweep V1124/2009


Hundarna vi har här på Fårhagens Kennel är Bordercollies, vilka är de främsta vallhundarna.
Har också lite uppfödning, brukar ta någon kull om året.
Vi använder hundarna i den dagliga skötseln av fåren för så bra djurhantering som möjligt.
Sen har vi 2 st sällskapshundar också!


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


Klicka på någon av hundarnas namn för att läsa mer om den hunden.
Om du sedan klickar på någons bild eller namn, så kommer du till SVaK´s hundregister.


Sweep Nell Bess Vera Meg/Peg/Cap
(Cap)
Smulan & Micci


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *Sweep Gk Vallh Sweep V1124/2009 (Ann)
Ann´s nya stjärna och bästa arbetskompis.
Import från Skottland ifrån Ian Brownlie. Är undan hans tik Bess som vann Scottish National 2006, och efter Neil McVicar´s Spot.
Jag har alltid gillat Bess från första gången jag såg henne, då hon som unghund gick Nursery Finalen. Jag bad Ian boka en valp för min del och så småningom kom då Sweep! Snabb och intensiv med en enorm arbetsvilja!
Vill ibland lite för mycket – men det går ju att hantera! Känner igen mycket av hur Ian beskriver Bess – ”A bit hyper..!”
Svart-vit, långhårig. Har en valpkull m Tot f. 2010 och har sedan använts till ytterligare ett par tikar. HD A och ögon UA. CEA-testad: Ej anlagsbärare.
TILL AVEL!

Nell
Nell (Ann)
Valp Ann importerat ifrån Skottland från Ian Brownlie. Helsyster med Sweep(ovan). Undan Ian´s Bess och efter Neil McVicar´s Spot. Född 2 juni 2009. Kom till Sverige 20090916. Trefärgad, långhårig. Lik sin bror när det gäller intensitet men lite mer försiktig som typ, har varit lite sen i mognad men har utvecklats mycket på senare tid.

Bess Fårhagens Bess V1173/2010 (Ann)
Valp ur Tot/Sweep kullen. Trefärgad, långhårig. En bestämd liten fröken med skinn på näsan! Har en hel del av sin mors egensinne! Har haft för lite tid för henne – men det ska vi råda bot på nu!


Vera Gk Vallh Vera V1055/2005 (Nils)
Nils tävlinghund och arbetskompis hemma. Köpt sommaren 2010. Bakom henne finns Bobby Daziel´s Jim. Trefärgad, långhårig. Oerhört trevlig vallhund, arbetsvillig och med bra tryck.
Används just nu av Isi.
Fick 30/12 2011 7 valpar m Sweep!


Meg Peg Cap Fårhagens Meg, Peg o Cap

Valpar ur Vera/Sweep-kullen. Född 20111213.
Tikarna trefärgade, hanen svartvit, långhåriga.
Oerhört charmig och försigkomna valpar! Är med och utfodrar får och hästar. Håller bort fåren "som pappa Sweep", stjäl grejer, vallar kaniner och vatten(!).
Otroligt härliga och charmiga valpar! Och dom GILLAR får!!
Ett par av dom TILL SALU!


* * * * * * * * * * *

Cap (Gk Vallh Cap V1483/2002) (Isi)
I Caps stamtavla återfinns ett antal av mina favoriter, hundar som jag sett jobba , hundar som jag har tyckt om. Jag har en mycket speciell åsikt om vad man måste kunna kräva av en vallhund och jag tycker att Cap till stor del svarar mot mina krav, inte fullt ut (det gör ingen hund!!), men han har massor. Han är lydig, in i döden arbetsvillig, modig utan att vara burdus, alltid mån om att vara till lags utan att vara för förarvek, en härlig känsla för djuren han jobbar med , en av de få hundarna jag har haft som är riktigt duktig på tackor med små lamm, såväl som riktigt sprättiga djur eller riktigt sega. Cap har naturlig utgång. Till detta är han en ovanligt trevlig och social herre. Det tragiska är dock att han vid två års ålder blev sjuk i Ehrlichia, en fästingburen sjukdom som i hans fall blivit kronisk med neurologiska bekymmer. I hans fall balansen, höga ljud som visselsignaler. Dessutom värme. Problemen kan variera från stund till en annan, plötsligt när han jobbar bländande, kan han stanna och se ut som ett frågetecken. Han känner inte igen sig osv. Helt hopplöst i en tävlingssituation och nästan hopplöst i hemmajobbet. Det känns inte roligt tro mig! Tack och lov så har det visat sig att Cap svarar upp mot sin fina stamtavla i aveln. Hans valpar präglas starkt av Cap, man ser oftast att det är en Capvalp. Dessutom så är friskhetsbilden helt ok. Cap bor hos en farbror som har honom som kompis där lite vallning ingår.


Cap* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *Och så är det ju då de små...!


Smulan och Micci:

Eller mer kända som ”Terrier-Tanterna”!
Cairnterriers med skinn på näsan och känsla för det goda i livet = sova i soffan/sängen, smakbitar vid köksbordet, självklart en ostbit så snart någon tar ut osten ur kylskåpet, rätten att retas med de stora hundarna när de sitter i hundgården…osv Har ingen som helst funktion att fylla – mer än att bara vara oerhört trevliga ”soffhundar”!
Och det är inte så bara…!!!

Smulan


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *