Djuren


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


Presentation av fåren

Här på gården har vi bla korsningstackor (päls och finull i grunden och där vi använt dorset och texel som fadersras) och resten Gotlandsfår.
Gotlänningarna lammar traditionellt i april och korsningarna som regel i februari, men där har vi prövat och prövar alternativa lamningstidpunkter för att möta efterfrågan och få ett så bra pris som möjligt. Vi har också ganska ont om utrymme inomhus för tackorna vilket gör att det är bra att kunna fördela lamningen på flera perioder. Ett hett önskemål är att kunna bygga till/bygga nytt för att få en enklare och bättre arbetssituation i skötseln av fåren. Vi tar hem en hel del skinn för att alltid ha ett lager till försäljning hemma och tankar finns om att starta någon form av gårdsbutik med fårinriktning – det finns gott om roliga prylar med anknytning till får!
Tackorna går under hela betessäsongen på Tunarps gård utanför Sandhem, en gård som har en väl utbyggd häst- och turistverksamhet med runt 50 halvblodshästar. Vi har ett samarbete med ägarna och sköter de beten som inte för tillfället nyttjas för hästarna. Detta innebär mycket flyttningar, till största delen på landsväg, vilket innebär att vi är helt beroende av duktiga vallhundar! Det innebär också att fåren blir mycket välhanterade både när det gäller flyttning och hantering i fållor och hanteringsanläggningar. Vi har också haft ett flertal tävlingstillfällen på Tunarp och utnyttjat tillgången på bra områden för tävling, bl.a var vi värdar för Nordiska mästerskapet och Landskampen år 2003 samt SM-får 2006.
Tackorna brukar vara väldigt vettiga att hantera när det kommer till tävlingsmomenten, uppför sig hunden rätt så gör de också ”rätt”. Svårigheten kan möjligen vara delningsmomentet där de har en tendens att ”klistra ihop”.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Hästarna

Ann´s stora intresse utöver hundarna och fåren är hästarna. I stallet finns just nu en hel hög med fullblod och ett knippe med shetlandsponnyer. :)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Ankor

Sen har vi lite löparänder och några myskankor.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *