Presentation av Ann


Jag heter Ann Awes, är född -61 på en gård där det fortfarande fanns mjölkkor och lite grisar när jag var liten. Så småningom försvann korna och ersattes av ungtjurar. Ända sedan jag var riktigt liten har jag varit med ute hos djuren och jag tog tidigt på mig ansvaret att fodra småkalvar och sopa i ladugården! När jag var ungefär 12 år gammal tog jag hand om grannens 60 mellankalvar när han åkte på en veckas semester. Jag tänkte aldrig tanken att jag inte skulle klara det utan tyckte bara att det var spännande och roligt! När jag var sex år fick jag min första häst, en shettis såklart, och sedan dess har hästarna alltid funnits med i mitt liv. Det finns just nu både fullblod och shettisar här på gården!

Efter grundskolan gick jag ett år på lantbruksskola men trivdes inte så bra, och efter att ha gått ett år på hushållsutbildning, började jag bygga upp min egen ungdjursuppfödning och jobbade också lite extra hos min far som hade en egen byggnadsfirma. Jag arrenderade under drygt tio års tid del av min farfars gård och hade då ungtjurar, hästar och, så småningom får. Lite avbytarjobb hos grannar blev det också under den här tiden.

Mina två stora barn: Peder och Josefine (Josse) föddes -83 resp. -85 och de fick såklart hänga med mamma när det var dags för djurskötsel. Peder har aldrig blivit riktigt biten när det gäller intresset för djur, men att kela med valpar går ju alltid hem! Josse är däremot en riktig hästtjej och en mycket duktig sådan dessutom! Vi har kuskat runt på åtskilliga tävlingar genom årens lopp och jag måste säga att det är väldigt tomt nu när den tiden är förbi och hon finns VÄLDIGT långt borta (Enköping!), men vi ringer ofta varandra och pratar häst medan vi tar hand om våra resp. stall!

Så småningom började jag läsa på KomVux, och efter att ha läst in gymnasiekompetens sökte jag till Grundskollärarlinjen i Jönköping.

Jag var färdig med min utbildning till grundskollärare 1995 lagom till att barn nummer tre föddes; Nils – minstingen i familjen och enda barnet som tycker att det är kul med får och vallhundar!! Jag har också därefter läst på halvfart på specialpedagogutbildningen i Göteborg och arbetar numera som specialpedagog på Tenhults naturbruksgymnasium – världens bästa jobb!

Jag köpte min första bordercollie 1979 – och sedan dess har ett antal passerat!

Den första hunden var tänkt bara som en medhjälpare hemma på gården men det dröjde inte länge förrän jag var helt såld på vallning och vallhundar och detta har efterhand utvecklats till en mycket stor del av mitt liv. En del som gjort att jag fått förmånen att träffa massor av trevliga människor både inom och utom Sveriges gränser.

Min vallhundskarriär började, som jag tidigare nämnde, 1979 och sedan dess har jag hunnit med en hel del funktionärsuppdrag inom Svenska vallhundsklubben, både på lokalnivå och på central nivå. Jag har också kurser och träningar på olika nivåer, utbildning och träning av hundar - och förare - är något som jag tycker är VÄLDIGT spännande och roligt.

Att tävla är också väldigt roligt och utvecklande och ambitionen är ju alltid att ligga i topp! Min SM-premiär gjorde jag 1984 med min första hund, Pricken, och sedan har det blivit några gånger till med olika hundar. Bästa resultatet hittills är en finalplats 1997 med Buff.


Mvh Ann